RÓLUNK

A Párizsi Magyar Intézet a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium irányítása alá tartozó kulturális központ, melynek elsődleges célja a nemzeti kulturális örökség megőrzése és széles körű megismertetése, a kulturális diplomáciai kapcsolatok ápolása, a magyar nyelvoktatás, valamint a programok által a magyar kultúra és társadalom sokszínűségének bemutatása.

Már az 1920-as évek végén megszületett a magyar kulturális jelenlét biztosításának igénye Párizsban, az első külföldi magyar intézeteket, az un. Collegium Hungaricumokat még Klebelsberg Kunó kultuszminiszter alapította az 1920-as években. Elsődleges profilja különböző kulturális események rendezése: ide tartoznak a kiállítások, klasszikus és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, irodalmi estek, előadások, konferenciák és vitaestek, illetve természetesen a magyar nyelvtanfolyamok is. Rendezvényeivel és a Magyar Nagykövetség tudományos partnereként a magyar kultúra legfőbb képviselője Franciaországban.

A Párizsi Magyar Intézet a magyar kulturális és társadalmi élet bemutatása mellett aktív szerepet játszik Párizs kulturális életében is. Kiállításai, gazdag zenei programkínálata, a fiatal filmkészítők legfrissebb munkáinak bemutatása, merész témájú előadásai mind-mind nagy érdeklődésre találnak.

Az Intézet számos francia partnerrel működik együtt, több nemzeti és/vagy kimondottan párizsi érdekeltségű projektben vesz reszt, mint például a Mois de la photo (Fotó hónapja), Európa egyik legnagyobb könyvvására, a Salon du livre, vagy a Lire en fête (Olvasás ünnepe), a Fête de la Musique (Zene ünnepe). Regionális partnerei – kulturális és oktatási intézetek, francia-magyar egyesületek és testvérvárosok – segítségével egész Franciaországra kiterjedő hálózattal bír.


2020
3
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

GYEREKPROGRAMOK

ESEMÉNYEK HÁZON KÍVÜL

Nincsenek események