Magyarország és Európa II. Rákóczi Ferenc korában

Nemzetközi interdiszciplináris konferencia
2019. szeptember 13. 19:30

Párizsi Magyar Intézet | 92, rue Bonaparte 75006 Paris
Foglalás : Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | +33 1 43 26 06 44

 

II. Rákóczi Ferenc a magyar történelem egyik legismertebb és legnépszerűbb személyisége. Alig van olyan magyar helység, ahol ne viselné utca, tér vagy intézmény az egykori vezérlő fejedelem nevét. Az általa vezetett szabadságharc a magyar függetlenségi mozgalmak sorában kétségkívül a legsikeresebbnek nevezhető, hiszen nemcsak nyolc éven át sikerült ellenállni a korabeli Európa egyik legerősebb nagyhatalma hadseregének, hanem a független magyar államiság fontos intézményeinek megalapításában is jelentős eredményeket ért el. A szabadságharc bukása után a fejedelem hosszú száműzetésbe kényszerült, amely Lengyelországba, majd Franciaországba, végül török földre vezette. A Párizsi Magyar Intézet, a Sorbonne Université, a Lengyel Tudományos Akadémia Párizsi Tudományos Központja és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Történettudományi Intézete munkatársai egy közös tudományos konferenciával emlékeznek meg II. Rákóczi Ferenc és szabadságharca európai jelentőségéről. A tudományos tanácskozásra a Párizsi Magyar Intézetben kerül sor 2019 szeptember 13-án. A szervezők két szekcióban, két különböző témában igyekeznek bemutatni a Rákóczi-szabadságharc történetének nemzetközi kutatásában elért legújabb eredményeket. Az első szekcióban Rákóczi fejedelem és függetlenségi törekvéseinek európai diplomáciatörténeti jelentőségét mutatják be a kérdés legavatottabb szakértői. A délutáni szekcióban a szabadságharc résztvevőinek egyéni és kollektív (családi) sorsának vizsgálata mellett II. Rákóczi Ferenc irodalmi hagyatékáról, valamint a fejedelem és küzdelme képzőművészeti ábrázolásairól esik majd szó.

Előadók: Géraud Poumarède (Université Bordeaux Montaigne), Eric Schnakenbourg (Université de Nantes), Olivier Chaline (Sorbonne Université), Kalmár János (ELTE), Lucien Bély (Sorbonne Université), Adam Szabelski (Poznan), Marie-Françoise Saudraix (Sorbonne Université), Jean Garapon (Université de Nantes), Tüskés Gábor (MTA BTK), Egyed Emese (Université Babes-Bolyai), Tüskés Anna (MTA BTK), Elisabeth Saih (Paris), Tóth Ferenc (MTA BTK)

A belépés ingyenes


2019
20
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

GYEREKPROGRAMOK

ESEMÉNYEK HÁZON KÍVÜL

Nincsenek események